Smartwatch de 75 de lei, jucărie sau best-buy? Review detaliat

Am căutat cel mai ieftin ceas inteligent şi l-am găsit sub mai multe denumiri: iUi, Star Rush, RTC, CRT, TechONE, SportTech, însă informându-mă mai bine despre el am găsit şi numele lui original, şi anume DZ09. Deşi în principal ceasul e o replică a lui Samsung Gear, nu o să îl compar cu acesta în articol, ci o să îl tratez ca pe un smartwatch obişnuit. Preţul cel mai mic pe care l-am găsit pentru acest ceas în ţara noastră, cu garanţie şi chiar livrare gratuită a fost nici mai mult, nici mai puţin de 75 de lei. Am hotărât astfel să văd ce poate să ofere un asemenea device la această sumă şi de ce acest model se află printre cele mai cumpărate 5 ceasuri inteligente pe cele mai multe site-uri.

Să începem cu ambalajul. Cutia este una de o culoare bej-maroniu deschis, iar în cutie am găsit ceasul, un cablu destul de scurt USB 2.0-Micro USB şi 2 “cărticele”, care mai degrabă semănau cu nişte pliante; una cu instrucţiuni în engleză şi chineză şi alta cu instrucţiuni în română. Ceasul era destul de bine aşezat, băgat chiar într-o punguliţă care să îl protejeze.

Lăsând ambalajul şi trecând la ceas, mă aşteptam ca prima senzaţie să fie una de plastic ieftin, însă a părut mai mult de atât. Cureaua e dintr-un silicon destul de rigid, dar comod la incheiatura, iar carcasa ceasului e din plastic, cu o ramă care încă nu m-a convins că ar fi din metal. Alte lucruri la primul contact sunt: folie pe ecran şi folie pe cameră (da, are şi cameră în banii ăştia).

Ceasul are un singur buton pătrat, situat sub ecran, care înglobează mai multe funcţii: On/Off, aprinde şi stinge ecranul, dar are şi funcţia de “home”.

După prima încărcare, care a durat cam o oră, am reuşit să pornesc ceasul şi să îl sincronizez cu telefonul, mai precis cu un telefon Samsung. Cel mai uşor conexiunea se poate realiza mai întâi cu un “barcode scanner”, cu care scanezi un cod din meniul ceasului şi care apoi te direcţionează pe o pagină de unde se downloadează aplicaţia necesară sincronizării (un “BT Notification”). După mai multe acorduri şi acceptări în setările telefonului şi ale ceasului, apăreau ambele sincronizate, şi am început astfel să primesc notificările pe ceas.

Trebuie să specific faptul că acest ceas poate fi folosit în 2 moduri: ca ceas inteligent, conectat la telefon, sau ca telefon propriu-zis, având loc de cartelă şi card micro-SD, sub căpăcelul protector şi baterie. În acest articol însă, o să vorbesc mai mult despre prima funcţie.

Ecranul ceasului e pătrat, de 1,54inch, nu foarte performant, însă luminos şi neaşteptat de precis, fără întârzieri sau nerecunoaşteri are mişcărilor.

Conectat la telefon, bateria ceasului ţine undeva la 6-8 ore, în funcţie de cât de mult e folosit şi se încarcă în mai puţin de o ora. Neconectat sau cu mici conectări scurte, bateria ţine până la 2 zile. Aplicaţiile de la care să primeşti notificări pot fi selectate din aplicaţia “Bt notication”, aceasta fiind în mare parte şi singura opţiune utilă din aplicaţie. Referitor la notifcarile de pe ceas, în funcţie de aplicaţie poţi să şi citeşti mesajul sau doar să vezi că ai primit unul şi de la cine e. Spre exemplu, poţi să citeşti mesajul dacă este SMS, sau pe Messenger, însă nu poţi să citeşti un mail, o notificare pe Facebook sau pe Whatsapp.

Ceasul are microfon şi difuzor, pe care le poţi folosi în timpul unei conversaţii telefonice. Microfonul merge bine, iar difuzorul se aude destul de tare.  Poţi scrie chiar mesaje SMS, însă vei avea destul de mult de furcă cu o tastatură mică, asemănătoare vechilor telefoane (litere despuse pe cifre).

Deşi are cameră, imaginea e destul de mărită şi neclară, însă chiar şi aşa, poţi face poze cu ceasul.

Ceasul îţi monitorizează şi paşii, dar pentru asta trebuie să accesezi aplicaţia specială şi să apeşi “Start”. Astfel, îţi va apărea, pe lângă numărul de paşi, un cronometru. Interesant e că poţi să ieşi din aplicaţie, iar ea să ruleze în fundal, însă îţi va consuma baterie în plus. Comparând rezultatul afişat cu numărul de paşi monitorizat de telefon, ceasul a măsurat paşii în număr dublu sau chiar triplu, deci nu e foarte precis.

Ca feţe de ceas avem parte de 3, care se schimbă prin simpla apăsare pe ecran, atunci când acesta este aprins.

Luând pe rând aplicaţiile din meniu, avem: mesaje, istoric apeluri, istoric apeluri prin Bluetooth, meniu Bluetooth, meniu notificări, AntiLost, cameră şi control cameră prin Bluetooth, setări, paşi, monitorizarea somnului, reminder, alarmă, Findme, calendar, galerie, player audio,  muzică prin Bluetooth, reportofon, manager de fişiere, browser, Facebook, Whatsapp şi Twitter. De asemenea, mai avem şi dialer(aplicaţia de apelare) şi agendă, ele fiind prezente pe ecran, nu în meniu.

După cum spuneam la început, câteva din ele nu merg decât dacă ceasul are o cartelă în el. Aici vorbim de browser, Facebook, Whatsapp şi Twitter, iar altele numai cu un card microSD (manager de fişiere, galerie, player audio).

Am introdus şi un card în ceas, unde am putut să accesez pozele, însă ele nu merg mărite ca pe alte ceasuri; şi melodiile, care pot fi redate prin playerul muzică fără probleme.

În setări poţi să configurezi ceasul, limba din meniu, să îl resetezi, precum şi să acivezi diferite profile audio: general, silent, meeting. Ce mi s-a părut interesant e că aceste profile pot fi modificate şi poţi selecta la ce tip de notificări să ai: sunet şi/sau vibraţie.

Un al lucru de precizat e că pentru a introduce cartela sau cardul, trebuie să scoţi capacul ceasului. Astfel, trebuie să tragi puţin de brăţări că să iasă capacul, lucru care în timp cred că îl poate afecta destul de tare. La fel de fragil pare şi căpăcelul din cauciuc care acoperă mufa de încărcare.

Deşi am precizat multe lucruri pe care ceasul le are sau pe care e în stare să le facă, are şi minusuri. Printre ele se numără vibraţia, care atunci când porneşte cei din camera o aud destul de tare. Să nu mai vorbim că se simte la încheietură destul de tare şi că vibrează de 4 ori la fiecare notificare, ceea ce după un timp devine stresant. Aceeaşi problemă o are şi dacă îl pui doar pe sunet (aud toţi când primeşti un mesaj), sau pe silenţios-iluminarea ecranului (nu îţi dai seama când primeşti notificări). O altă problemă am întâlnit-o în momentul în care ceasul era conectat la telefon, şi anume faptul că de oriunde ai răspunde la apel (de pe ceas sau de pe telefon), ceasul e cel care preia mereu apelul. La fel de problematic e şi faptul că se deconectează destul de des de la telefon, mai ales dacă distanţa dintre ele depăşeşte 4-5 metri sau 1 zid gros de beton. Pe lângă acestea, să zicem că dimensiunea ceasului, şi anume grosimea, e puţin cam mare, şi agaţă cam orice tricou-cămaşă-haină.

În încheiere, ţin să precizez că ceasul mi-a întrecut aşteptările iniţiale şi că s-a mişcat neaşteptat de bine. Înainte să îl cumperi însă ar trebui să te gândeşti şi la scopul pentru care îl iei, pentru că în funcţie de acest lucru ceasul poate să facă faţă cerinţelor tale sau nu. Astfel, el poate fi folosit ca: ceas inteligent, handsfree Bluetooth, simplu ceas digital, telefon separat cu cartelă.

Smartwatch1

Smartwatch7

Smartwatch2 Smartwatch3 Smartwatch4 Smartwatch5 Smartwatch6

 

Nu exista comentarii.

Ai ceva de zis?