Review – GPS Auto NAVITEL E500 Magnetic

Zilele trecute am testat un GPS auto de la Navitel. Modelul este E500 Magnetic, un GPS cu un ecran de 5 inch în diagonală și prindere magnetică.

Personal încă sunt de părere că un GPS auto este necesar dacă mergi des cu mașina sau faci drumuri lungi, mai ales în alte țări (sau dacă lucrezi în industria transporturilor). Cu toate că poți să folosești și telefonul pentru navigație (folosesc Waze des), un GPS e mai practic pentru că poți să îl folosești fără vreun cost suplimentar în cazul în care ai drumuri și prin alte țări, sau pur și simplu nu îți ține telefonul ocupat în parbriz, încălzindu-l și afectându-i pe termen lung bateria.

Să pornim așadar cu pachetul. Navitel E500 Magnetic vine ambalat într-o cutie de carton, alături de un suport de plastic cu ventuză, un încărcător auto cu mufă mini USB, un săculeț de protecție în care îl poți depozita, un cablu USB 2.0-mini USB și manualele de utilizare.

Ce mi-a plăcut din prima e faptul că prinderea este magnetică. Fixezi suportul în parbriz cu ventuza, care apropo, este foarte rezistentă, și mai apoi doar apropii GPS-ul de suport și prinderea magnetică își face treaba, orientându-l și fixându-l în suport. În același timp, prinderea are și 12 pini, care se aliniază cu cei ai GPS-ului și prin care acesta poate fi încărcat. Un lucru interesant, ce îți oferă mobilitatea de a monta și demonta foarte rapid GPS-ul în parbriz.

Trecând la GPS, acesta măsoară 38 pe 85 pe 17 mm, cântărește 177 de grame și are o carcasă neagră, din plastic. Ecranul este unul tactil, de 5 inch în diagonală. Ecranul este însă pe presiune, motiv pentru care, pentru o precizie mai bună, în carcasa este încorporat și un mic stylus, în laterala dreaptă, jos. În partea de sus de află butonul pentru pornit/oprit, iar în partea stângă se află toate cele 3 port-uri ale GPS-ului: un port mini USB, un slot de card microSD de până la 32 GB și un jack audio de 3,5 mm, dacă vrei să asculți indicațiile sau muzica în căști.

Vorbind și de specificații tehnice, Navitel E500 Magnetic are un procesor de 800 MHz, o memorie RAM de 128 MB și o memorie internă de 8 GB. Un pachet suficient de bun pentru un GPS.

Navitel E500 Magnetic pornește în cam 15-20 de secunde și mai durează puțin până găsește sateliții pentru o precizie mai bună. Pornește direct în hartă și îmi place că are un meniu foarte simplu și intuitiv, cu „butoane” mari. Desigur, poți selecta limba sistemului la prima pornire sau din meniu, oricând dorești.

Harta integrată arată bine, are atât un plan 2D, cât și unul 3D, cu clădiri și străzi, fiind o hartă pentru 47 de țări din Europa, însă poți descărca și alte hărți suplimentare. Un lucru care îmi place e că ai actualizare gratuită a hărții pe viață și e un lucru bun să fie așa pentru că se actualizează atât drumuri, cât și magazine, benzinării, bănci, service-uri auto și alte asemenea locuri folositoare.

Cu toate că are jack audio de 3,5 mm, dar și difuzor pe partea din spate, aparatul are și un transmițător FM integrat, care îți va da semnalul pentru navigație în boxe. Lucru pe care l-am testat și funcționează, însă pe care nu cred că l-aș folosi. De asemenea, de pe cardul micro SD poți asculta și muzică în acest fel.

Un lucru care mă nemulțumește puțin este ecranul. Nu o să pierzi prea mult timp programand GPS-ul, ceea ce e un plus, însă unghiurile de vizualizare nu sunt cele mai bune. Privit din partea de jos ecranul este mai întunecat, iar din partea de sus este luminos. Indraptat spre tine însă, își face treaba cu brio. Rezoluția este de 800X480 pixeli, dar nu simți nevoia de mai mult de la un GPS.

Un alt lucru care îmi place este faptul că E500 Magnetic are baterie încorporată. Aceasta are o capacitate de 1200 mAh, baterie care din testele mele rezistă cam jumătate de ora în modul GPS. Eu însă o apreciez pentru că îți dă libertatea de a scoate GPS-ul din suport și de a tasta mai ușor o adresă sau a vizualiza un traseu ori alte asemenea lucruri. Când GPS-ul este pornit, bateria se încarcă în cam 2 ore și jumătate, însă dacă este oprit, în puțin peste o ora. De asemenea, bateria poate fi încărcată prin 2 metode: ori conectezi încărcătorul la GPS, ori îl conectezi la suportul din parbriz, care are de asemenea un port mini USB, și GPS-ul se încarcă prin acei 12 conectori de care v-am scris mai sus. Personal am preferat să îl încarc prin cea de-a două metodă, care mi s-a părut mai comodă.

Pe final, Navitel E500 Magnetic mi se pare un GPS auto bun, practic, fiind un aparat care te îndrumă mereu pe drumul cel bun. Suportul de parbriz cu prindere magnetică, hărțile detaliate pentru Europa, care vin cu actualizare pe viață sunt câteva din avantajele cheie ale acestui GPS auto, care poate fi folosit cu încredere.
Navitel E500 Magnetic poate fi achiziționat de pe diferite site-uri de comerț electronic (spre exemplu, de aici sau aici), dar și din magazine, cu prețuri pornind de la 400 lei. Mai multe detalii despre acest GPS puteți să găsiți aici.

3 Readers Commented

Join discussion
 1. gabriel on 29 august 2018

  ”GPS, acesta măsoară 38 pe 85 pe 17 mm ” este comentariul de sub primul grup de 6 poze .
  esti sigur de dimensiunile astea ? unde incape ecranul de 5 ” pe un dreptunghi cu laturile de 38/85 mm ?

 2. Pingback: Review Navitel T500 – tabletă 3G și navigație GPS, 2 în 1 | 28 nov., 2018

  […] din prima pentru că am mai testat în trecut produse Navitel și mi-au plăcut. Poți vedea aici review-ul lui Navitel E500 Magnetic, un sistem GPS foarte interesant, cu prindere magnetică și aici review-ul lui Navitel R1000, o […]

 3. Titi on 12 iunie 2019

  Cum se face update la harti?

Ai ceva de zis?