Review telefon Samsung Galaxy A9 (2018), primul telefon cu 4 camere

De ceva vreme folosesc primul telefon cu 4 camere de pe piață, Samsung Galaxy A9 (2018). Telefonul a fost lansat anul trecut, iar în țara noastră a putut fi achiziționat de prin luna noiembrie.
În cutie, telefonul vine însoțit de încărcător cu cablu de date, cășți și cărticele, împreună cu cheița pentru slotul SIM.

Prima impresie
Prima impresie pe care am avut-o când am butonat telefonul este că e un telefon mare, dar extrem de arătos. E drept, am primit la teste un A9 în varianta Lemonade Blue, iar telefonul a atras foarte multă atenție printre toți cunoscuțîi. Fața are un design cunoscut, asemănător celorlalte telefoane ale seriei A, însă spatele atrage atenție prin cei 4 senzori poziționați în partea stângă-sus și prin culoarea în degrade, din ce în ce mai închisă. Telefonul se simte bine în mână, dar dimensiunea îl face să nu intre în buzunarul oricărei pereche de pantaloni. A9 măsoară 77 mm pe 162.5 mm pe 7.8 mm grosime și cântărește 183 de grame. Ce mi-a plăcut însă e că nu devine obositor după 1-2 ore de utlizare.
Marginile sunt de aluminiu vopsit albastru, iar fața și spatele sunt acoperite cu câte o folie de sticlă rezistentă.

Ecran și luminozitate
Ecranul este unul Super AMOLED, de 6.3 inch în diagonală și o rezoluție de 2220 pe 1080 de pixeli, cu un raport al ecranului de 18.5:9. Sunt un fan al ecranelor AMOLED, care au culori foarte bune, lucru valabil și la A9. Am lăsat luminozitatea pe auto și nu am avut probleme cu ea.

Hardware și performanță
Samsung Galaxy A9 2018 vine într-un pachet hardware foarte interesant. A9 are un procesor Octa-core, de 2.2 GHz, Snapdragon 660, o memorie RAM de 6 GB și o memorie internă de 128 GB, ce poate fi extinsă cu până la 512 GB (cu un card microSD). Memorii foarte bune, însă un procesor până la urmă din zona medie, care se descurcă bine.
Pot spune că m-am și jucat diferite jocuri pe telefon, am făcut și multitasking cu el și și-a descurcat bine. Nu a dat niciun semn de oboseală sau încetinire.

4 X Camera. WOW sau nu?
Probabil atracția principala a lui A9 2018 este camera foto cu 4 senzori.
După cum spuneam și mai devreme, cei 4 senzori sunt poziționați unul sub celălalt, în partea stângă a telefonului, aliniați într-un dreptunghi ce iese puțin din carcasa telefonului. Sub senzori se află și un bliț, și mi se pare foarte interesant cum cei de la Samsung au plasat 4 senzori principali pe spatele unui telefon fără să îi strice design-ul, ba chiar din contră, să îl facă să arate foarte bine.
Revenind la senzori, trebuie să va zic faptul că cei 4 au: 24MP, cu f/1.7, 8 MP-fiind un senzor ultrawide cu f/2.4, 10 MP-un senzor telephoto, capabil de zoom optic 2X, cu f/2.4 și 5 MP, un senzor pentru efecte bokeh sau detalii și adâncime, cu f/2.2.

Ar trebui să știi din start faptul că nu poți să foloseșți prea mulți senzori în același timp, ci pe rând sau grupați. Pe scurt, poți fotografia în cam 3 feluri: wide (sincer modul wide e foarte interesant, dar nu am pozat în acest mod prea mult), normal sau cu zoom optic 2X. În modul automat o să găsești un commutator cu ajutorul căruia poți schimba între cele 3 moduri de fotografiere. În rest, mi-a plăcut că are multe moduri de filmare/fotografiere și anume: panoramă, pro, înfrumusețare, focalizare live (foarte bun pentru portrete), automat, optimizator scenă, mișcare super lentă, emoji ar, filmare accelerată și filmare cu încetinitorul.

La portrete are un mod bokeh foarte bun și taie bine, modul pro nu te lasă să te joci cu prea multe setări, dar cel mai folosit cred că a fost modul optimizator scenă, care folosește inteligența artificială pentru a-ți modifica setările camerei și a obține cele mai bune poze. Rezoluția maximă la care poți realiza fotografii este de 24 de MP, și pot să îți spun faptul că pozele sunt unele bune spre foarte bune, însă camera ori nu a reușit să mă impresioneze prea tare, ori aveam așteptări mult mai mari de la 4 senzori.
Camera frontală are un senzor de 24 de MP, care se descurcă foarte bine și realizează selfie-uri reușite.

Autonomie
Bateria lui Samsung Galaxy a9 este de 3800mAh. Autonomia este una bună, și pot spune faptul că telefonul rezistă o zi în condiții de utilizare intense. Încărcarea este un rapidă, încărcătorul din pachet fiind cel pe care Samsung îl folosește cam de la Galaxy S6, până în prezent. Încărcarea de la 0 la 100% se realizează în cam 1 ora și 40 minute, în funcție și de folosirea telefonului sau nu în timpul incarcarii.

Sunet
Sunetul se aude bine, clar, proiectat însă doar prin difuzorul din partea de jos. Cred că e doar o opțiune software de a distribui sunetul prin difuzor și cască, în mod stereo, însă opțiunea nu e prezentă pe A9.

Samsung Galaxy A9 2018 vine cu Android 9 la bord și în timpul testării am avut parte și de un update, care mi-a adus disponibilă opțiunea de a lumina ecranul în momentul în care ridicai telefonui, pentru a te uita la el. Opțiunea aceasta, împreună cu deblocarea facială au făcut echipa bună, pentru a-l debloca rapid pe A9. Încă un lucru care mi-a plăcut la A9 e faptul că are jack audio de 3,5 mm, pe care personal, încă îl folosesc și apreciez.

Concluzie
Folosesc Samsung Galaxy A9 de aproape o lună și pot spune că e un telefon foarte interesant, cu un pachet hardware bun, cu o memorie internă suficientă, un telefon dual-sim, cu loc de card în același timp, cu care poți realiza niște fotografii foarte bune chiar și noaptea, și care atrage cam toate privirile. Prețul actual depășește puțin zona medie, a telefoanelor de până în 2000 de lei, însă design-ul și cele 4 camere îl fac pe Galaxy A9 un telefon unic, pe care îl recomand.

 

Nu exista comentarii.

Ai ceva de zis?