Review memorii foarte sigure – Stick si HDD extern de la Verbatim, cu amprentă

Vrei un stick USB foarte sigur sau un HDD extern pe care îl poți accesa doar tu? Am soluția perfectă, cu Verbatim Fingerprint Secure.
Am văzut acum mult timp memorii cu diferite metode de criptare, printre care și amprentă, dar nu am tastat niciun astfel de device până să primesc aceste soluții cu amprentă de la Verbatim.

Cum arată?
Verbatim Fingerprint Secure 32GB arată ca un stick de memorie normal, din aluminiu, cu puțin plastic și desigur, senzor de amprentă, situat în capătul stick-ului.
Vorbind de HDD-ul Verbatim Fingerprint Secure 1TB, acesta are dimensiunile normale ale unui HDD extern, dar un mic locaș pe slide, sub care se ascunde senzorul de amprente. Desigur, are și 2 LED-uri de control, dar si un port USB-C.

Cu ce vin în pachet?
HDD-ul de la Verbatim vine în pachet cu manualul de utilizare, un cablu scurt USB 3.1 – USB-C, dar și un adaptor de la USB 3.1 (mamă) la USB-C (tată), cu ajutorul căruia poți conecta HDD-ul și la device-uri cu port USB-C, la laptop, telefon, tabletă.
Stick-ul vine ambalat simplu, fără alte accesorii.

Cum setezi amprenta?
Vorbind de stick, în momentul în care îl introduci în laptop (sau PC), o să fie citit ca un drive de tip DVD, un folder care conține mai multe informații, de la manualul de utilizare în diferite limbi, până la programul în care poți seta amprenta.
La prima configurare, trebuie să rulezi aplicația „Finger_Manager”, să îți setezi o parolă, un nume și apoi aprenta. Ulterior poți modifica, adăugând sau ștergând din aprente, de pe orice laptop/PC.
Vorbind de HDD, lucrurile sunt asemănătoare. Îl conectezi la laptop (sau PC), e citit ca un drive de tip CD, având un folder care conține mai multe informații, printre care și programul „VerbatimSecure”.
La prima configurare, trebuie să rulezi acest program, să introduci parola standard (pe care o găsești în manualul de utilizare), scanezi aprenta și introduci numele tău. Poți modifica și aici amprenta, de pe orice laptop/PC.

Câte parole pot fi setate?
În cazul stick-ului, pot fi setate maximum 6 amprente, printre care și cea a administratorului/adminului. Ideea e că poți alege pentru fiecare amprentă dacă persoana poate doar citi informațiile de pe stick (și le poate copia) sau poate să și modifice informațiile de pe stick, adăugând sau ștergând fișiere.
Amprenta administratorului e singura care îți permite să te loghezi în programul „Finger_Manager”, dar la fel de bine te poți loga si cu parola salvată. În program poți modifica ulterior și dreptul pe care fiecare amprentă îl are (de a citi/de a modifica fișierele).
În cazul HDD-ului, în programul „VerbatimSecure” te poți loga doar folosind parola. Poți ajunge să setezi până la maximum 8 amprente, cu toate cele 8 având acces la memoria HDD-ului și putând modifica fișierele. În acest caz ai așadar 8 amprente disponibile și o parolă de administrator.

Cât de sigură este metoda de criptare?
Ambele memorii au criptarea la standard înalt, folosind metoda AES (sau Rijndael), pe 256 de biți. Ca să vă faceți o idee, Guvernul American folosea înainte acest standard pentru criptarea informațiile guvernamentale neclasificate. Standardul AES are mai multe lungimi de cheie, pe 128, 192 și 256 de biți, dar la nivel ridicat de protecție (sau top secret), infomațiile se criptează doar cu chei de 256 de biți. La acest nivel, criptarea are 14 iterații la o cheie de 256 de biți, ceea ce indică o securitate foarte ridicată, ce este foarte greu de atacat și spart.
Cu toate că îți salvează amprenta, atât HDD-ul, cât si stick-ul, respecta regulamentul GDPR, cu privire la informații și amprente. În plus, amprentele nu ar fi salvate în memora volatilă a sistemului, lucru care asigură din nou o criptare sigură și ridicată.
Se pare însă că dacă parola e introdusă greșit de mai multe ori, în mod repetat, memoriile vor șterge informațiile prezente pe ele, deci ai și o ultimă barieră în a-ți proteja informațiile de persoanele nepotrivite.

Cum accesezi memoriile?
HDD-ul e ușor de accesat. Îl conectezi la device (prin USB 3.1, 3.0, 2.0 sau USB-C), pui degetul de senzor, LED-ul luminează în verde (din roșu) și apare folderul cu fișierele salvate. În plus, dacă vrei să îl ai conectat, dar să îl poți accesa doar când vrei tu, îl poți și bloca, folosind senzorul de amprentă (la fel cum îl poți și debloca).
Un alt lucru interesant e faptul că poți conecta HDD-ul și la un TV inteligent, fără vreun program special.
Stick-ul de la Verbatim are port USB 3.0, așa încât îl poți conecta la orice laptop, PC și chiar și tabletă cu un astfel de port. După de îl introduci, pui degetul pe senzorul de amprentă, LED-ul luminează în albastru (din verde) și apare folderul cu informațiile salvate pe stick, la fel ca în cazul HDD-ului. Simplu!

Câtă memorie disponibilă ai?
Îm cazul stick-ului, din cei 32 GB, disponibili sunt doar vreo 28,7 GB.
În cazul HDD-ului, din cei 1000 GB, disponibili sunt 931 GB.
În plus, am văzut ca HDD-ul mai are câteva fișiere deja salvate în el, printre care și Nero Backup, un soft care te ajută să faci back-up fișierelor tale din laptop/PC, mult mai ușor.

Care e viteza de copiere?
În cazul stick-ului, teoretic, viteza de citire e de 80 MB pe secundă, iar cea de scriere e de 70 MB pe secundă. Conectat la un port USB 3.0, eu am reușit să scriu cu cam 50 MB pe secundă.
La HDD, în cazul meu, am facut un back-up pe HDD fișierelor pe care le aveam pe laptop, iar viteza a fost de cam 40-60 MB pe secundă, acesta fiind conectat la laptop printr-un port USB 3.0. În linii mari, pentru a copia 120 Gb a fost nevoie de cam 50 de minute.

Merita banii?
Legat de HDD-ul extern, părerea mea e că acesta merită banii. Ai o memorie suficient de mare pentru a transfera orice fișier, dar de multe ori vei ajunge sa pui pe el toate documentele din laptop/PC, toate pozele și filmările cu familia și alte asemenea fișiere pe care nu ai vrea să le poată accesa altcineva. HDD-ul extern Verbatim Fingerprint Secure 1TB are un preț începând de la 540 Lei și poate fi achiziționat de aici sau aici.
În legătura cu stick-ul, la un preț care începe de la 215 Lei, cei 32 GB mi se par cam puțini. Dacă vrei însă un stick foarte sigur, pe care să îl poți accesa doar tu, Verbatim Fingerprint Secure 32 GB merită toți banii. Să nu vorbim de cât de ușor poți pierde un stick și în același timp, informațiile de pe el. Îți las aici un link de unde îl poți achiziționa.

Nu exista comentarii.

Ai ceva de zis?