Review Navitel R1050 – Cea mai bună cameră auto DVR?

Am testat câteva camere auto DVR de-a lungul timpului, dar am primit de curând la teste un model foarte atrăgător de camera auto, de la Navitel.
Navitel R1050 este una din cele mai vândute camere auto de la Navitel, si după mine, cam cea mai bună cameră auto de pe piață. Dai hai să îți explic în continuare de ce.

Ce se află în pachet?
Vorbind în primul rând de pachet, cel în care vine camera mi se pare unul bun. Alături de cameră se mai găsește suportul magnetic pentru parbriz (cu un sticker cu adeziv deja montat-de la 3M), un încărcător auto cu cablul de 3,5 m lungime, manualele de utilizare, un cablu scurt USB 2.0-mini USB pentru a conecta camera la calculator/laptop, un alt sticker dublu adeziv (tot de la 3M), o licență pentru aplicația de navigație a celor de la NAVITEL (Navitel Navigator), pe care o poți descărca și folosi la capacitate maximă, gratuit, 12 luni. În plus, specific camerelor de la Navitel, în pachet ai și o lavetă cu care poți șterge obiectivul camerei.
Ce mi-a plăcut la R1050 e faptul că are un suport magnetic, care îți permite să atașezi si detașezi camera din bord foarte rapid.

Cum se instalează?
Asemenea lui Navitel R1000, pe care am testat-o anul trecut, instalarea e una foarte simplă: fixezi suportul de parbriz folosind sitckerul dublu adeziv, conectezi suportul la încărcătorul din pachet, care îți permite să ascunzi cablul chiar și prin stâlp, și prin bord, astfel încât să nu fie vizibil, după care doar apropii camera de suport și se conectează automat, magnetic, și începe să înregistreze.

Vorbind despre design, camera mi se pare foarte mică, ușoară și nu îți obturează vizibilitatea când e montată pe parbriz. Ecranul lui R1050 este de 1,2 inch în diagonală și are o rezoluție de 240 pe 204 pixeli. În plus, R1050 are WI-FI, cu ajutorul căruia, împreună cu aplicatia Navitel DVR Center, poți să controlezi camera din telefon, poți schimba setările sau poți vizualiza filmările/ce filmează în timp real, lucru interesant.
R1050 are 5 butoane, un difuzor integrat, un microfon și un căpăcel sub care se află un port Mini USB și slot-ul pentru cardul micro SD. Un buton e pentru pornit/oprit, dar și pentru înapoi, iar celelalte butoane sunt pentru a accesa meniul, a începe înregistrarea sau a face poză, a schimba setările sau a viziualiza galeria. Deși camera în sine cu tot cu butoane are dimensiuni mici, meniul este foarte intuitiv, iar butoanele sunt bline plasate si accesibile. Nu e nimic schimbat la butoane și meniu de la R1000 și mă bucur că e așa.

Ajuns la interior, R1050 este o camera auto care filmează FullHD, cu 30 de cadre pe secundă, la un unghi wide, de 165 de grade. Formatul în care filmează este MP4, însă poți realiza și poze. Clipurile pot fi filmate în buclă, de 1/3/5 minute, însă camera poate filma și în regim nelimitat, fără durată de timp. Desigur, camera funcționează cu un card Micro SD, de până la 64 GB, dar eu am folosit unul de 16 GB, care mi-a asigurat peste 2 ore de filmare la rezoluție maximă.
Camera filmează foarte bine, grație senzorului de la Sony si a lentilei cu 4 straturi de sticlă. Chiar și așa, dacă atașezi și detașezi camera zilnic în și din bord, îți recomand să mai ștergi senzorul din când în când.
R1050 are și un senzor gravitațional integrat, care o va face să pornească înregistrarea în caz de impact/modificări ale forței G, dar din nou am preferat să țin camera pornită cât timp am condus, decât să apelez la această funcție.
Pe lângă senzorul G, camera are antenă GPS încorporată, care îți arată coordonatele, dar și viteza. Desigur, pe filmare pot fi applicate, pe lândă data și oră, viteza, coordonatele si numele camerei.
În plus, ce mi-a plăcut la R1050 e că în timpul filmării nu o să îți arate ceea ce filmează, ci viteza cu care te deplasezi.

Cum filmează?
Răspunsul e unul simplu: Navitel R1050 face treabă bună! Filmarea e clară, iar unghiul mare îți permite să filmezi toată fața mașinii, aproape de la stâlp la stâlp, dacă montezi camera pe mijlocul parbrizului, cum am procedat și eu. Văzute pe ecranul de la laptop (FullHD), imaginile sunt clare.
Din punct de vedere al bateriei, Navitel R1050 are o baterie integrată de 180 mAh (mai mare, în comparație cu R1000). Dacă bateria e încărcată, poți filma cu camera câteva minute pe baterie, însă eu nu am garaj și nu am lăsat camera în mașină. În plus, bateria te ajută și în momentul în care vrei să schimbi poziția camerei, să mai faci niște setări ori să o întorci la 90-100-180 sau chiar 360 de grade (dacă vrei să filmezi ușa pasagerului sau o întâmplare din mașină, spre exemplu).

Merită Navitel R1050 banii?
Concluzionând, Navitel R1050 mi-a plăcut. Mi se pare cea mai mica, interesantă si aspectuasă cameră auto pe care am întânit-o. Calitatea bună a filmării, dimensiunea și greutatea mici, faptul că poate fi prinsă ușor pe parbriz și că la nevoie poate filma și în interior mi se par niște caracteristici foarte bune pentru o cameră auto.
La momentul actual, camera auto Navitel R1050 are un preț de pornire de 500 de Lei, și poate fi achiziționată de aici sau aici.

Nu exista comentarii.

Ai ceva de zis?