Cum să îți faci upgrade la laptop? Review – SSD Verbatim Vi500 S3 – 480 GB

Vrei să știi cum să îți îmbunătățesti cel mai ușor, rapid și ieftin laptop-ul în 2019? Foarte simplu! Dacă ai o unitate de stocare date de tip HDD (adică un Hard Disk), îți recomand să o schimbi cu o unitate de stocare date SSD (adică un Solid State Drive). Mi se pare cea mai bună, rapidă și ieftină metodă de a-ți îmbunătăți laptop-ul. Eu am urmărit multă vreme o astfel de schimbare pentru ultimul laptop pe care l-am cumpărat, dar abia acum 3 săptămâni am făcut acest lucru, cu un SSD de la Verbatim.

Ce avantaje are un SSD față de un HDD?
Păi în primul rând ar trebui să știi că SSD-ulnu are nicio piesă în mișcare. Deci e mai silețios și în același timp, daca nu trebuie să se miște vreo piesă pentru a-ți memora/șterge sau accesa/căuta informații, e și mai rapid. Sau mai bine zis, mult mai rapid.
În plus față de cele 2 arugmente, SSD-ul consumă mai puțină baterie, deci daca ai laptop ai mai primit și de aici un plus de baterie. E mai rezistent și implicit mai durabil, chiar dacă nu o să arunci cu laptop-ul prin încăpere.

Cum ar trebui să procedezi?
După ce îți cumperi un SSD, ar trebui să muți totul de pe memoria ta (HDD), pe SSD. E adevărat, poți să schimbi și un SSD vechi cu unul de generație mai nouă, sau cu unul cu o stocare mai mare. Sunt multe aplicații pentru migrarea aplicațiilor si a sistemului de operare pe SSD înainte de a-l monta în laptop, dar eu îți recomand să îți salvezi doar fisierele preferate/necesare și să instalezi un nou sistem de operare pe SSD, după ce îl montezi în laptop.

Cum am procedat eu?
Păi cam așa cum te îndrum și pe tine să o faci. Am căutat mai întâi un SSD compatibil, performant, la un preț bun, cu o stocare de cam 500 GB. Cum HDD-ul meu avea 1TB, nu puteam trece la o unitate cu o stocare mai mică, de 128 sau 256 GB. După ce am găsit SSD-ul de la Verbatim, Vi500 S3, de 480 GB, am trecut la treabă. Evident, Sata III, pe 7mm si 2.5 inch.
Am salvat mai întâi toate informațiile pe un HDD extern de la Verbatim, mai precis pe Verbatim Fingerprint Secure 1TB (review aici), iar mai apoi am trecut la o parte care mie imi place destul de mult, și anume meșteritul cu șurubelnița. E cam greu să faci asta dacă ai un laptop capsulat, dar nu imposibil. În cazul meu, Lenovo Y520 se poate desface destul de usor prin partea din spate, dar capacul ecranului are o nervură care nu îî permite să stea confortabil așezat invers.
Pentru schimbarea fizică a SSD-ului, am așezat laptop-ul invers pe o pătură mai groasă, am desfacut 13 șuruburi, am scos carcasa, apoi am desfacut HDD-ul din suport. 4 șuruburi, urmate de alte 4, pentru a-l scoate din suport. Am înlocuit apoi HDD-ul cu SSD-ul de la Verbatim și am reluat procesul invers. L-am montat, capsat și înșurubat, operațiune ce a durat cam 20 de minute.
Am continuat cu instalarea sistemului de operare și a celorlalte programe, operațiune care mi-a luat cam 2 ore.

Ce s-a schimbat?
In primul rând, înainte de SSD-ul de la Verbatim aveam niste probleme cu zgomotul pe care îl facea HDD-ul, lucru de care am scăpat imediat. In al 2-lea rând, am scăpat și de zgomotul pe care îl făceau ventilatoarele, pentru că deseori HDD-ul era solicitat 100% de către sistemul de operare și alte aplicații.
In al 3-lea rând, rapiditatea a crescut. De la viteza de scriere, citire, aprindere și stingere a laptopului, toate au fost îmbunătățite. Vorbind de cifre, Vi500 S3 de la Verbatim este capabil de viteze de 550MB/s la citire și 460 MB/s la scriere.
Dacă vorbim de timpul de pornire al laptop-ului, de la 20 de secunde am ajuns la o durata de 5-7 secunde. La închidere, durata a fost redusă de la 15 secunde la cam 4 secunde. După ce laptop-ul se aprinde însă, poți intra rapid în orice aplicație, nefiind nevoie de timp suplimentar pentru a putea încărca aplicațiile.
Tot vorbind de aplicații, acestea se încarcă mult mai repede, schimbarea fiind una vizibilă în orice simplu ori complicat task.
Legat de baterie, nu am simțit vreo schimbare. În teorie, autonomia ar trebui să fie mai mare, dar eu am setările de la bateria laptop-ului pe “best performance”, iar după 1 an de utilizare, bateria nu mai are aceeași autonomie mare, celulele fiind folosite destul de intens în acest timp.

Despre Verbatim Vi500 S3 480GB
SSD-ul de la Verbatim e unul din cele mai performante de pe piață. Acesta are 45 de grame și dimensiuni de 7mm x 69.9mm x 100.5mm.
Interfața este SATA III, standard în ziua de azi.
SSD-ul funcționează la temperaturi între 0 și 70 de grade Celsius și la medii cu umiditate între 5 si 95%.
E capabil să reziste la șocuri de 1500G, și să funcționeze 1,5 milioane de ore (sau cam 172 de ani).
Vine în mai multe variante, de 120 GB, 240 GB și 480 GB.
După ce am respectat toate cerințele sistemului de operare cu privire la spațiu, din 480 GB am ramas cu cam 445 GB pe care să pot să îi folosesc. HDD-ul vechi poate fi transformat foarte ușor în alt HDD extern, deci nu am prea mare grijă legată de spațiul de stocare.

Merită schimbarea? Cât a costat?
Dacă vorbim de concluzie, SSD-ul mi se pare obligatoriu în ziua de azi. Pentru mine, Verbatim Vi500 S3 de 480 GB mi se pare alegerea perfectă pentru a îmbunătăți un laptop. La un preț estimativ de 320 Lei, SSD-ul de la Verbatim merită toți banii si îți recomand și ție, dacă nu ai încă un SSD, să faci schimbarea la unul.
Personal, nu am plătit operațiunea de schimbare a unitatii de stocare a datelor, făcând totul singur. Dacă nu te pricepi foarte bine, îți recomand să mergi la un Service autorizat, pentru a nu avea probleme sau a pierde garanția.
SSD-ul Verbatim Vi500 S3 de 480 GB poate fi achiziționat de aici sau aici și ți-l recomand.

Nu exista comentarii.

Ai ceva de zis?